Novice

Novim priložnostim naproti

V preteklem letu je bil poudarek na izobraževanju in raziskavah. Podjetja so se posvetila pridobivanju znanja o trajnostnih materialih in iskanju novih rešitev za embalažo.

V Etiketi smo v letu 2023 tiskali samolepilne etikete s PET nosilno podlogo, ki nadomešča silikoniziran papir in je polno reciklabilna. Tiskali smo etikete s povišano vsebnostjo reciklata v materialu ter običajni termalni papir zamenjali s termalnim papirjem brez fenola. Izdelali smo nevidno tiskano rešitev z zaščito proti ponarejanju transferjev v tehniki sitotiska. Z našimi transferji smo dosegli kar 98% čistost recikliranega poliestra v tekstilu. Skupaj s kupci smo optimizirali dizajne etiket tako, da je bila poraba materiala čim manjša in čim bolj funkcionalna.

Investiramo v stroje, ki omogočajo tiskanje trajnostnih etiket, ter uporabo prijaznejših materialov in barv. Stremimo k zmanjšanju porabe virov. Z vsemi našimi dejanji sledimo cilju zmanjšanja okoljskega odtisa.

V letu 2024 pričakujemo nadaljnji razvoj trajnostnih embalažnih rešitev. V ospredju bodo naslednji trendi:

  • Zmanjševanje in optimizacija embalaže
  • Uporaba recikliranih in reciklabilnih materialov ter barv
  • Trajnostna embalaža in tisk brez nevarnih kemikalij
  • Etikete, ki se lahko reciklirajo skupaj z embalažo
  • Etikete, ki se enostavno odlepijo in omogočajo ponovno uporabo embalaže

Povečuje se uporaba recikliranega kartona ter plastike z vsebnostjo reciklata, hkrati pa se povečuje priljubljenost embalaže za večkratno uporabo. Kljub temu pa se soočamo z izzivom ločevanja plastike, saj primerni sistemi za to v našem okolju še niso v celoti uveljavljeni.

Trajnostne embalažne rešitve so vse bolj priljubljene tudi med potrošniki. Ti vedno bolj cenijo trajnost kot vrednoto in želijo, da se etikete/embalaža po uporabi lahko reciklira ali ponovno uporabi. Želijo, da etiketa nagovarja s funkcionalnostjo izdelka ter izraža vrednote trajnosti.

Kljub temu, da je cena za kupce še vedno najpomembnejši kriterij pri izbiri materiala, je vzpodbudno, da je vedno več trajnostnih materialov na voljo po dostopnejših cenah.

Zavedamo se, da smo v Etiketi lahko pomemben del trajnostnih rešitev, zato bomo s ponosom nadaljevali uresničevanje svojega poslanstva.

Print
Seznam novic

Brezplačen posvet s strokovnjakom

123movies